vasárnap, április 19, 2015

Nemek szerinti színkód?

Mert a rózsaszín a lányoké, a világoskék a fiúké? Ezt már az ovisok is rég tudják? 
Igen?
És honnan ered mindez? 
Kit érdekel?
Nézzük azért meg egy kicsit közelebbről?

Manapság senki sem olyan elvetemült - egy-két Dob utcai ráhatást elszenvedett agymosott liberálistól eltekintve, - hogy a kisfiára rózsaszín cuccot adjon, vagy a lányára kéket. De mindig is így volt ez vajon? Vagy mennyire kell visszamenni az időben, hogy ez megváltozzon? Mit jelent mindez?

Lássuk magukat a színeket, ahogyan vannak.

Mindkettő kevert szín, vegyük a legegyszerűbb metódust, mondjuk, hogy festünk.

A rózsaszín alapvetően a fehér és a piros/vörös keveréke. 
A fehér a tisztaság színe a mi kultúránkban, a vörös pedig az erőhöz, a cselekvéshez kötődik, aktív szín, a Marshoz köthető.

A világoskék szintén a fehér és a kék keveréke.
A fehér itt is a tisztaságot, ártatlanságot jelenti, a kék pedig - nos, egyáltalán nem a cselekvés színe, hanem inkább az égé és a vízé, az érzelmeké, az elfogadásé.

Tulajdonképpen elmondható, hogy a nemek szerinti (sztereotipikus?) leírásnak pontosan ellentmondó a jelentéstartalom.

Ha pedig komolyan vesszük ezt a dolgot és elfogadjuk, hogy ezek a színek hatnak a tudatunkra - hogy az auránkról már ne is beszéljünk, - akkor vizsgáljuk meg, mit is eredményezhet, ha a leendő férfiakat már kis korukban elnőiesítjük, és a leendő nőket már csecsemő koruktól fogva emancipációs aktív energiákkal töltjük meg!
Elég, azt hiszem, körülnéznünk "kultúránk" és "civilizációnk" jelenlegi állapotán, a mai generációk lenyomatát megvizsgálnunk. A válasz adja magát.

Senki se csodálkozzon!

És ne legyenek illúzióink sem, mert ez a folyamat a nem tudatos ismétlődésnek köszönhetően csak tovább gerjesztődik, ha nem teszünk ellene semmit.

Hogy mit lehet tenni? 
Most akkor a fiamat öltöztessem rózsaszínbe??
Semmiképpen sem!

Van még jónéhány további szín is azon a palettán, tessék csak válogatni!
És amikor színt írok, vagy mondok, NEM értem ide a feketét és a szürkét. Valahogy azoktól sem lesz olyan klafa a gyerek aurája, na.

Nincsenek megjegyzések:

 
Locations of visitors to this page