csütörtök, október 09, 2014

Építkezési anomáliák az Egybesült Sirálysávban

A múltkor ebben a két postomban (egyes és kettes) szarrá dicsértem az angolokat, már így Magyarországgal összehasonlítva iskolaépület-felújítási kontra stadionépítési szempontból, azonban azóta is több szar is beletalált a ventilátorba (ez ilyen angol mondás leiterfordítása), úgyhogy most egy kicsit kipellengérezném őket megint.

Kezdjük ott, hogy a szeptember harmadikára ígért iskolaépület-átadással igggggggencsak megcsúsztak, mert még mindig az ideiglenes és a régi épületekbe járnak a kölyökgólyák, az építkezés pedig továbbra is folyik az újon. 

Ezt az utóbbi tagmondatomat úgy kell érteni, hogy kb 8 óra körül, amikor az iskolába befelé tartó gyerekforgalom, szülőstől-autóstól megindul a csökkentett méretű kisutcákban és amúgy is dugókat okoz, na akkor állnak neki szép komótosan Bobby és Jack a melónak. Időnként nagyobb teherautó is befigyel, akik nem csak a suli parkolójáig mennek az egyébként zsákutcában, hanem tovább, tehát úgy rendesen kihasználják az út- és idegpályákat. A nagy dömping elvonultával visszább vesznek a tempóból. Nem tudom, hogy csak azért, hogy ne zavarják meg a tanítást, vagy pedig azért, mert a szülők már nem látják a nagy-nagy igyekezetet. Tény azonban, hogy egyik nap valamiért később (is) kellett a suli felé járnunk, és nem volt annyira látványos az a nagy kapkodós építkezési munkakedv. Az újabb hajrá pedig a gyerekbegyűjtési időszakra esik. Itt is volt tapasztalat after school club miatt, és bizony fél órával később már a madárcsiripelésé a terep, a traktorok és markolók és daruk hallgatnak.

A következő lépésben az angol építőipart szeretném pár szóval bemutatni.

Odahaza mindenki ujjal mutogat, hogy mutyi, meg maffia, meg minden hasonló. Nos, az építőipar itt Angliában kicsit más. De nem ebben. Itt building contractor végezhet csak munkát, és bizony nem mindenkiből válhat building contractor. Ahhoz, hogy megrendelést is kapj, be kell tartanod bizonyos szabályokat, előírásokat. Ami önmagában nem lenne még olyan nagy baj. Épp csak az előírásokkal nagyon sok a probléma.
Aki errefelé megfordult már, tudhatja, hogy "a kontinensen" ami van, az egy nagyon távoli, mesebeli dolognak tűnik a szigetlakók számára. Az ő világukban bizony ami a szigeten kívül zajlik, az szinte nincs is. Ne is próbálj meg ottani mintákat behozni ide!
Építkezés? Ehhez is mi jobban értünk. 
Hogy mit mondasz? Hogyan? Hogy szerinted az egész épületet alá kell alapozni, betonozni? Te nagyon hülye vagy! Elég ilyen kis oszlopokat betonozni, és azokat sem kell túl mélyen ám! Sőt, ilyen szar téglákat is lehet hozzá használni!
Iskolaépület? Előre gyártott elemekből a legjobb! Mint a konténer! Ezeket pakoljuk egymásra (a nem túl mélyre rakott betoncölökökre). Könnyűszerkezetes, érted. Majd a tornaóra nem a második emeleten lesz, ennyi. 

Csak visszautalnék korábbi postjaim egyikére, melyben kifejtettem, hogy ezidáig 3 itteni lakásban is szereztünk tapasztalatot az angol építőipar minőségére. A konklúzió?
Visszasírod a panelt!!!! Hogy miért? A teljesség igénye nélkül:


  • Az emeleten a padló nyikorog, mozog. Nem kell hozzá csörtetned, elég ha pislogsz, extrémebb esetekben ha a pislogásra gondolsz. (Kétszer is meggondolod éjjel, hogy kimenj-e a mosdóba, mert azzal nem csak a saját családodat, de a két falszomszédodat is felébreszted a nyikorgással.)
  • A szigetelés nem az erősségük. Télen a szél átsüvít a házon és megfagysz. Ha nyáron az elviselhetetlen 25°C fölé emelkedik a hőmérők higanyszála, akkor a negyven fokban fogsz meggebedni a lakásban. Szerencsére ez nem panel, ezért éjszakára nem tartja a forróságot, de azért mégis szar.
  • A fürdőszobai helyzet megér egy (vagy több) misét. Pár litániát már írtam róla, ímhol egy a sok 
    közül. Egy megint másik postból való ez a kép, már megfordult errefelé. A külön hideg- és melegvizes csapok problémájának egy (saját) megoldását láthatod rajta Y slaggal és mikrofonállvánnyal. A mostani kecónkban a konyhában van egy olyan keverős csap, amelyet szintén említettem már: mivel a csövek nem csak a tekerőig mennek külön a nagy csőben, hanem végig, ezért a langyos vizet leginkább az "éget a hidegvíz", vagy "szétfagyaszt a forróság" ketősséget szemléltető kifejezéseivel lehet legjobban leírni. 
  • A tető beázik. Nem mindenhol, és nem mindig, de helyenként, ahol ez probléma, ott igencsak tartósnak bizonyul. A mi lakásunkban csak a conservatory (télikert, vagy üvegház-toldalék) az, amelynél nem lehet megoldani a folyamatos szigetelést, de más helyeken, mint például a munkahelyemen, ez a probléma a normál tetőszerkezetnél jelentkezik. A conservatorynkat saját kezűleg szilikonoztam végig több alkalommal, direkt kültéri, hőingadozást bíró szilikonnal, de még az is szétrepedezik és egy idő után beengedi a vizet. A melóhelyen sokszor kihívtak már szakembert, aki elhárította a problémát. A csúcs 2 hónap volt, a másik irányú csúcs péntektől keddig tartotta szárazon a boltot, ahol már a vödrök és a wet floor táblácska állandó tartozékok. A csatornarendszer eldugulásától pedig szép kis uszoda alakul ki a tetőn időről időre, a sirályok legnagyobb örömére. Hordják is a halakat és kagylókat a fiókáiknak, embert pedig nem engednek ki oda.

Az ingatlanárak pedig? 
Nos, azt gondolhatnád, hogy ha már ilyen silány a minőség, legalább akkor olcsó. Szorzót nem írok, de azt azért megemlítem, hogy ugyanazért a pénzért Magyarországon sokkal nagyobbat és szebbet, jobbat kapsz, és lehet, hogy többet is. ;)

Nincsenek megjegyzések:

 
Locations of visitors to this page