vasárnap, május 22, 2011

Honnan tudod, hogy Angliában vagy?

Nagyon egyszerű a válasz! 
Annak idején, valamikor kb. 1979 és 1984 között (pontosabban behatárolni nem tudom, kérlek, nézd el nekem), nagyapámmal néztük Egri János egyik vetélkedő műsorát, (Egyébként minden alkalommal, amikor ment, néztük - a szerk.), és az egyik kérdés úgy hangzott, honnan tudod megállapítani, hogy az északi, avagy a déli féltekén vagy? Tegyük fel, hogy elrabolnak, vagy több napra kiütöd magad, és egy hotelszobában ébredsz, nem tudod hol, és hogy hogyan kerültél oda... Hogyan tudod megállapítani, hogy északon, avagy délen vagy?

A válasz egyszerű volt, egy életre megjegyeztem. A fürdőszobából!
Ne nevess! Azt a választ úgy folytatták, hogy töltsd meg a kádat vízzel, majd amikor kihúzod a dugót, figyeld meg, melyik irányban örvénylik a lefolyóban a víz! Ugyanis a déli féltekén pont fordítva lesz.


Angliát is legelőször a fürdőszobán keresztül lehet megállapítani, a szempontok azonban kissé különböznek. Egy kis felsorolás, a teljesség igénye nélkül, és persze nem mindegyik pont lesz meg pont minden helyen. Fürdőszobája válogatja, de sajnos ezek közül:

  • Először is, ha két külön csapból folyik a meleg- illetve a hidegvíz... (ugyebár megoldható a probléma Y közösítős, csapra húzhatós zuhanymegoldással...)
  • Ha a padló eszeveszettül nyikorog, recseg-ropog, amikor lépkedsz (tök mindegy, hogy van-e rajta padlólap, alatta a fa szerkezet felkiabál...) {Ezt az életben meg nem oldod. Vagy hozzászoksz, vagy hazaszöksz...}
  • A víznyomás általában - kevés kivétellel - nyomi. A zuhanyzóban sem folyik rendesen, csak ha esetleg valami komolyabb "power shower" van felszerelve. Ha a fürdőben power showeres en suite és ezzel egyidejűleg "hagyományos" (kétcsapos) fürdőkád is van, a különbséget nem lehet zongorázni, mert olyan hosszú billentyűzetű zongorát nem gyártanak...
  • A vízhőmérsékletet egyszerűen képtelenség beállítani. Vagyis hát végülis be lehet, de nem fél pillanat lesz. Egyszerűen először csak a csirkekopasztó és a fagyasztás-előkészítő fokozat működik, hajszálnyi elfordítási különbséggel. Később ez javulhat (a jó ég sem tudja, mitől), de a "kontinentálishoz" képest elég necces.
  • A zuhanynál - többnyire - (power shower) a víznyomást nem lehet szabályozni, vagy ha van "fokozatosság", akkor az két, vagy három rögzített nyomású fokozatot jelent (1.: gyérecske, 2.: még gyérecskébb, 3.: épp, hogy csöpög). 
  • A lehúzót (a plafonról lóg) ha meghúzod, akkor a villanyt kapcsolod fel és le, vagy egyes power showereknél a zuhanymelegítőt... Esetleg a szellőztető ventilátort...

Ha valamit kihagytam, kérlek, könyörgöm, kommentben fűzzétek hozzá! Köszi! :D

4 megjegyzés:

Mami írta...

A padló nem csak hogy nyikorog, hanem mozog is. Konkrétabban ha a számítógépnél az egérrel végeznék valami preciziós műveletet, az egész családnak mozdulatlanná kell merevednie. Csempe a mosdó felett összesen 20x20 cm. figyelj hova köpsz! A fürdőben a csempézetlen helyeken fűrészporos tapéta (!). A víznyomás tényleg szar, de ez a probléma ilyen férfidolog, nálunk csak a férjem dünnyög miatta (némileg javult a helyzet azzal a tekergetősfejű zuhanyféleségnek a megvételével). A lehúzókapcsoló nálunk a villany és ventillátor egyben. Van egy talány is - két tartályunk van, egy a kád felett egy szekrényben, a másik a hálóban a szekrényben. A hálóban bojler, a másik nem tudjuk. Lehet az adná a nyomást, ami nincs.
Hozzád adni meg még csak annyit tudnék, hogy randa virágos vastag padlószőnyeg mindenütt - lakás, kocsma, étterem...érthetetlen.

AtonHotep írta...

Ez megalájk! :D Akkor a mi fürdőnk az nem is olyan gáz :DDDDDDDDDD
Ja a virágos szőnyeg nálunk is bejátszik, a lépcső van végigszőnyegezve vele, és az emeleti előtér.
Ja és a földszinten is van egy klotyónk, de nincs más kézmosási lehetőség hozzá, mint a konyhai csap, igen, a mosogatósH... Ideális úgy bakteriológiailag... :D

Mami írta...

..még eszembe jutott: a fürdőszobában nincsen konnektor! Minek is, végül is csak hajat szárítani, bebongyorítani kellene, az elektronyos beretváról ne is beszéljünk, bár igaz, hogy nálunk ez nem használatos. Vettünk hosszabbítós elosztót és felszerelvényeztük a falra.
Végül is nem tudom, hogy az áram hiánya az angol fürdőkben általános-e?

AtonHotep írta...

Most tudtam meg, hogy még sok helyen radiátor sincs a fürdőkben, de nekünk eddig ezzel szerencsénk volt, mert az eddigi 3 itteni lakásból, ahol megfordultunk (összesen 4 db fürdőszoba), mindenhol volt fűtőtest-féleség. Leginkább törölközőtartóra emlékeztető, tán törölközőszárítós megoldás, ami le is akaszt az elektromos hálózatról szép kis kilowattokat, de hát valamit valamiért... :P

 
Locations of visitors to this page