csütörtök, november 11, 2010

6" Newtonian

Azért csak készült róla kép világosban is. :) A háttérben a másodfokú rendetlenséget, kérlek, nézzétek el! Kösz!
A szemfüles megfigyelő megláthassa, hogy ezen a képen nem kötöttem be a moto'drive madzagját (míg az előző postba betett képen a viewfinder hiányzik)...
Nem ez volt vásárlásnál a fő szempont, de ennek ellenére igaz rá, hogy megy a színe a conservatory-hoz is. Egyébként most összeszerelve itt tartjuk, ami igencsak praktikus. Nem, ne is kezdj bele az ellenvélemény megfogalmazásába! Itt, a szigeten ugyanis egészen másképpen működik az ég, mint odaát a sokkal-nagyobb-sziget kontinensen. Kérlek szépen, a vásárlást mintegy két hét felhős-estés, esős-kaka idő követte. Most pedig beköszöntött az őszi csillagász-kánaán. Ez abban nyilvánul meg, hogy bár nap közben sokszor ramaty az idő, estére azért ki-kitisztulgat az ég is, még ha csak részlegesen is. Szóval résen kell lenni. Az időről még annyit, hogy ma két bevásárlótúrán is voltunk, és mindkét alkalommal száraz időben mentünk be a boltba és amikor kijöttünk is száraz volt (és tiszta ég), ám az autó odakint elszenvedett egy kis "shower situation"-t. 
Viszont jó, ha könnyen mozgósítható, ha erre van szükség. A dobozból előpakolni és összeszerelni minimum negyed óra. Ennyi idő alatt az égen elég sokminden megtörténhet. 
Az eddigi célpont főleg a Jupiter volt (nagyon klasszul nyomon követhető 4 hold mozgása is); valamint az első megfigyeléskor, továbbá ma a Hold. Ezen kívül a Pleiádák (Fiastyúk) is le lett sasolva, viszont a nagyítás akkora, hogy csak részleteiben látható. És persze csak úgy, találomra is célozgattunk már erre-arra. Egy-két objektum megtalálása viszont nehézkesebb, főleg a szabad szemmel nem annyira láthatóaké, hiszen még nem szoktam hozzá, hogy a Newtonian fejen álló képet ad be, és ezért körülményesebb a keresés (még).
A motodrive viszont egyelőre még nem teljesen azt csinálja, amit szeretnék, ezért további kísértetek kísérletek zajlanak a behangoláshoz, hogy az ég mozgását hűen kövesse.

Nincsenek megjegyzések:

 
Locations of visitors to this page