csütörtök, október 28, 2010

Six inch Newtonian madeinMoscow

Nem túl régi szerzemény, és elég olcsón is megszámította előző gazdája, a piaci áraknak megfelelően. Ez használt teleszkóp esetén nem épp csillagászati összeget takar. 
Képet egyetlen egyet készítettem még csak róla, amikor első alkalommal összeszerelődött előző gazdája által, megmutatva a hogyan és miként csínját-bínját. 
Ez a készülék egy 1997-es, sorszámozott kiadású orosz gyártmányú, hat inch átmérőjű tükörrel szerelt Newtoni teleszkóp. A mienk sorszáma 845-ös.
A Jupiter holdjai közül 4-et látni vele, ezek helyzetváltozásait is követni lehet. A bolygó korong alakja szerintem méretes, de egyik fiam csalódott, mert többet várt. Majd nemsokára egy újabb eyepiece-t vásárlunk hozzá, amely nagyobb nagyítást tesz lehetővé, egyelőre azonban erről annyit már tudni lehet, hogy csak maga az eyepiece újonnan csaknem kétszer annyibe kerülne, mint amennyibe az egész teleszkóp fájt használtan, 2 eyepiece-szel. A Jupiter holdjain kívül a Hold krátereit is meg lehet vele számolni, azaz nem, mert elfáradsz, mire a közepéig érsz. A Napfoltokat is ki lehet vetíteni, és több helyen is figyelmeztet felirat, hogy ne nézz ilyenkor bele, mert azonnai vakságot okozhat.
Szóval mostantól indul a szezon, esténként vadásszuk az égi látnivalókat.....
Tiszta eget / clear skies!

Nincsenek megjegyzések:

 
Locations of visitors to this page