szombat, október 02, 2010

Pár dolog, amire nem árt ügyelni, ha költözöl (ÚKÁ szpeszifik')

Már régóta akartam egy ilyesmit összegyűjteni, és most sem készültem jegyzetekkel, szóval nem lesz teljes a dolog, de erre nem is törekednék, mert hát elég sok olyan írást lehet fellelni, ami ezzel a témával foglalkozik... Sokkal inkább saját tapasztalékokon alapuló félírást akarnók rittyenteni.


Környék

Nagyon fontos tisztában lenni vele, hogy a kiszemelt új pecó milyen helyen fekszik, mennyire felel meg igényeinknek. Nem csak a local amenities-re gondolok, hogy ne csak 200km-re legyen egy nyamvadt vegyesbolt, hanem lehetőleg kényelmesen meg lehessen oldani az ilyesmiket, hanem a szomszédságra is. Mennyire hangosak, , , van-e kutya, stb. Amikor megnézel egy pecót egy ügynökségen keresztül, általában munkaidőben tudsz kilátogatni a helyszínre. Elsőre sose kötelezd el magad (még ha ezzel meg is van az esélye, hogy elszalasztod), hanem menj vissza kívülről szemlélődni és hallgatózni más időpontokban is. Például péntek-szombat este. Lehet, hogy szomszédod (leendő szomszédjelölted kifejezés tán jobb lenne) hétköznap dolgos ember és a munkahelyén nyüzsög, haza csak hálni jár, de mi van, ha hétvégén a pokol ördögeivel táncol csűrdöngölőst, miközben idegeid húrjait pengeti? 


Fűtés témája (és szigetelés)

Amikor ide kiköltöztünk, páran mondták, a gázfűtés jobb, mert olcsóbbra jössz ki. Mások a fejüket rázták, az elektromos storage heater szerintük ugyanolyan jó, és csak azért tűnik nagyobbnak a költség, mert nagyobb számot látsz egy számlán, viszont nem kapsz gázszámlát. 
Annyira nem mennék bele ebbe a kérdésbe, mert gázszámlát még nem kaptunk.
A villanyos lakásokat viszont össze tudjuk hasonlítani. Előző költözésünkkor, tavaly novemberben a régi helyen az ugyanolyan típusú storage heatereket ha 3-asig feltekertük, meg lehetett sülni. Az új helyen az 5-ös (összesen 6 fokozat volt) sem volt sokszor elég a fagyás megakadályozásához. Ugyanazon a héten, ugyanolyan külső hőmérséklet mellett. Persze nagyobb lakás, meg minden, de ami szignifikánsabb, és szeles időben sokkal érezhetőbb volt: azon az "új" házon átsüvített a szél, hiába volt double glazing, valahogy a szigetelés elég szar volt. 
Szerintem sokminden szól a GCH, vagyis gas central heating (gáz központi fűtés) mellett. Gyakorlatilag most két tekeréssel meg van oldva, ha hidegebbet, vagy melegebbet akarunk, és a gáz állítólag olcsóbb. (Majd meglátjuk.)

Csak alsó hangon jegyzem meg, hogy ha kettő, vagy több gyermeked van, akkor a bérelt ház szigetelésére is van 100%-os állami támogatásra lehetőséged, érdemes a landlordoddal, agency-ddel megbeszélni (persze előtte a neten tájékozódni). Ha segítség kell, dobj egy mailt, én meg dobok egy linket. Persze mint minden másra, erre is igaz, hogy nem két nap elintézni ilyesmit ebben az országban sem.
(Sajnos a solar cuccok felszerelésére a grant, egyes híresztelések ellenére sem él már, legalábbis egyelőre ilyen tájékoztatást kaptunk...)


Csap

Nagyon sok helyen itt az ÚKÁban úgy van megoldva a kérdés, hogy két külön csapból folyik a hideg és a melegvíz, vagyis nem keverős csapból. Elég kényelmetlen úgy kezet mosni, vagy bármit csinálni, hogy az egyik csapból 80°C-os, a másikból épp fagypont fölötti víz folyik az ember kezére. Megvan a technikája persze, de nem kellemes, na. Szerencsére lehet kapni közösítős keverős zuhanyt, amit csak rá kell húzni a csapra, meg ilyesmiségeket, de ez is egy olyan dolog, amit nem árt alaposan megnézni már előre. Hosszabb távú tartózkodási tervekkel megáldva érdemes egyeztetni a landlorddal és lecserélni a csaptelepet keverősre...

Csap témában kiegészítés, mert ez kimaradt:
CSAKIS ITT ANGLIÁBAN lehet ilyen keverős csapot találni, amilyen a mi konyhánkban van - szerintem. Ha a meleg- és a hidegvizet is megnyitod egyszerre, az eredmény ugyanis nem kellemesen meleg, vagy langyos víz. Nem! Ami a kezedre folyik, a vízsugár egyik felén forró, vagyis a forrásponthoz közeli hőmérsékletű, a másik fele a fagypont fölött pár Celsius fokkal... Ha nem hinnéd, szívesen megmutatom... :D Elég bizarr érzés, na.

Nincsenek megjegyzések:

 
Locations of visitors to this page