csütörtök, augusztus 12, 2010

Költözőmadár I.

Jelen pillanatban még nem költöztünk át új otthonunkba, erre a hétvégén fog sor kerülni, viszont annyi behatás ért bennünket ez alatt a kb. másfél hónapja tartó folyamat során, hogy az elképesztő. Már régóta érlelődik bennem, hogy ebből egy postot kell kerekíteni.

A döntés
Nulladik lépésként kategorizálhatjuk a döntés megérését, miszerint innen most költözni kell. Az ugyebár már beköltözésünk napjától és a másnapi, a szembeni kocsmából átszűrődő karaoke est óta világos volt, hogy innen hamarosan majd el fogunk menni, és az alsó kebab takeaway is záráskor (hétköznap éjfélkor, péntek-szombaton hajnali kettőkor) elég fura zajokat produkált (a fémedények "gyorsítva" érkeztek a mosogatóba, satöbbi). A közeli körforgalom is egy főbb kereszteződése az amúgy is "busy" főútnak. De a csúcs, és az i betűn a pont a hátsóudvar-beli épület szerelőműhelyként megnyílása volt. Azóta a gyerekek már nem mennek ki az udvarra játszani, amikor épp szerelnek új szomszédék (mert nem minden nap azért), akkor pedig jönnek-mennek az autók - ami finoman fogalmazva nem veszélytelen, tekintve, hogy szinte kétkeréken kanyarodnak be hetvennel; nem egy ekkora családnak való környezet...

A lakáspiac - avagy a kínálati oldal felmérése
Első pont pedig az volt, hogy az interneten fellelhető oldalak sűrűjében megpróbáltunk felderíteni megfelelő céloVjektumokat. Szempontjaink a következőek voltak: sulit nem akarunk váltani, tehát azért az iskoláktól túl messze ne legyen; megfelelő nagyságú legyen, hogy beférjünk; nem árt, ha szeparált, vagyis nem egy társasházi lakás; és az sem árt ha rendelkezik kerttel is.
Ilyen elvárásokkal a tarsolyunkban megnéztünk néhány házat a közelben. Ha untat a leírás, ugorj a következő (számodra érdekes) ponthoz, de érdemesnek tartom leírni a sok hercehurcát.

Az első lakás amit megnéztünk, egyből megtetszett mindannyiunknak. Egy "semi-detached house" volt - a kiírás szerint Kinsonban, szerintem és a térkép szerint azonban ez West Howe. Ez egyáltalán nem probléma, hiszen az iskolától ugyanolyan távolságra helyezkedik, mint jelenlegi otthonunk, viszont nem főút mentén kell benzingőzt szipákolva iskolából hazatámolyogni az ifjúságnak, hanem kertesházas övezetben. A lakás egy 4 hálószobás plusz nappalis pecó, étkezővel, hatalmas étkezőgarnitúrával, egyébként bútorozatlanul, de mosogatógéppel. Szép első kertjét az utcától kb két és fél méter magas sövény választja el, hátsó kertje kavicsos, egy kis pálmafával - hátránya, hogy a szomszéd társasház erkélyeiről ide lát az érdeklődő.
Az ügynök azonnali döntést várt volna, de mondtuk neki, hogy nem ez az egyetlen ingatlan, amit megnézünk. Amikor rátelefonáltam volna pár nappal később, akkorra már elérhetetlen volt.
A "to let" táblát időközben leszedték, gondoltuk kiadták másnak. Pár nap múlva másik agency táblája jelent meg rajta, és azóta szerintem már ez a negyedik különböző ügynökség, akik a mai napig hirdetik. Az ára is időközben feljebb ment a kezdeti 1050PCM-ről 1100-ra.

A másik a sulitól 2 és félszeres távolságra levő "end of terrace house" volt. A távolság ellenére nagyon tetszett, mert az elrendezése eléggé bejött. 3 szinten terpeszkedett, a földszinten garázs (ahová ugyan a kocsival nem tudnánk beállni, mert túl magas, de ezt a helyiséget is tudtuk volna hasznosítani, pl. a hangszerekkel elvonulni ideális), előszoba, konyha és conservatory (üvegház-szoba) a kert előtt, az emeleteken két-két hálószoba, minden emeleten fürdőszoba, és minden szinten vécé, a garázson kívül parkolóhely még vagy 4 autó számára.
Ezt is már a 3. ügynökség hirdeti, de nem kerestük őket vissza, mégpedig a távolság miatt. Gyalog túl hosszú túra 4 gyerekkel a suliból haza, buszból pedig 3 kéne a körülményes útvonal miatt, de legalább kettő. Ejtettük, még ha ügynökségenként változóan 900 és 950 között volt is a havonkénti összeg.

A harmadik ennek a közelében egy másik kis utcában volt, előnye, hogy csak 825/hó, hátránya, hogy csak egy vécé van és a szintén alacsony belmagasságú garázsba csak kintről lehet bemenni. Viszont a ház mellett szólt volna még egy közeli játszótér is.
Nem vettem észre, hogy két ügynökségnek is írtam, a rightmove-on két külön oldalon volt. Egyik visszaírt, hogy 11 órakor mehetünk másnap. Reggel csörög a telefon, kérdezik, hogy meg szeretném ugye nézni ezt és ezt az ingatlant. Mondom ja. Hát akkor 11:30-ra menjek. Ne 11-re? Ne, 11:30-ra.
Gondolván, hogy ugyanaz a cég módosította csak az időpontot, még otthon gubbasztottunk 11:15-kor, amikor megint megcsörren a telefon. Hogyhogy nem megyünk? Nem 11:30 volt? Nem, 11, és 11:30-ra valaki más megy megnézni.
Nekem egyből lejött, mi a stájsz, a két ügynöknek csak megérkeztünkkor esett le a tantusz, hogy egy vevőre jutott két ügynökség.
Szintén a távolság miatt ejtettük, bár az egyik ügynökség vissza is keresett minket.

A negyedik volt a legideálisabb. Pénteken hívtak, másnap délelőtt megnéztük. Az iskolától a mostanihoz képest fele távolság, 3 bedroom + 2 reception room - vagyis 5 szoba, hátsókert, conservatory, kocsibeálló kis tetővel (befért volna). Mondtuk, meggondoljuk még, és hétfőn visszaszólunk.
Visszaszóltunk, személyesen mentem be, a lóvéval a kezemben.
Sajnos szombat délután megnézte még valaki, és le is szurkolta az összeget.

Szomorúan sompolyogtam ki az ajtón, majd mérgemben a két ajtóval arrébb fellelhető másik ügynökség ajtaján be. Ráböktem az egyik képre, 3 bedroomos + reception roomos pecó. Sajnos elvitték már, de van másik, annyira friss még, hogy nem rakták ki a hirdetést még sehová. Meg lehet nézni? Persze. Mikor? Most jó? Jó.
A landlord nem akarta elhinni, hogy két órával azután, hogy beadta a pecót, már el is akar kelni, de tanulva az előzőből, nem mertem veszni hagyni. Leírás majd később, költözés után. :)

Adminisztratív
kérdések, vagyis teendők is felmerülnek egy költözésnél ugyebár. Ezek java még vissza is van, de pár dolgot már előre el lehet és kell is intézni.
Egyik ilyen például az internet átkötése oda.
Erre szolgáltatónknál van egy külön, ingyenes vonal. Ha felhívod őket, potom 10 perc alatt ki is derül, hogy minden ügyintézőjük foglalt - ami jobb is, mert a call center Indiában van, ramaty kiejtésüket megérteni néha lehetetlen, és a kérdéseidre a válaszokat nagyrészt papírról olvassák fel, ez egyértelmű a hangsúlyból - viszont megtudod, hogy az internetes oldalukon keresztül is lehet kérni az átkötést.
Kitöltöd a formot, minden happy, épp csak nem vagy 100%-ig biztos benne, hogy az ellenőrző, az "azonosításodhoz szükséges" kérdésre a megfelelő választ adtad, mert ezt már kb 5-ször módosítani kellett. Már a kitöltéskor azt a választ kapod, hogy bekötni nem tudják azonnal, csak két nappal később.
Majd pár nap múlva jön a válasz, hogy sajnos nem jó a válasz a kérdésre, ennek hiányában viszont nem is tudnak foglalkozni a beadványoddal, átkötés addig nincs (WTF??) - hívd fel őket. Lásd feljebb, nem elérhetőek.
Na hát tanulva alsó szomszédom történetéből, azonnal egy levelet írtam nekik.
Alsó szomszédom ugyanis meghibásodás okán kért tőlük másik modemet és egy másoknak ingyen járó routert, amit ő nem kapott. Egy óra telefonon lógás után kiderült, hogy sajnos nem kaphat ingyen, fizetni kell érte keményen, és minimum két hetet kell várnia. Másnap felhívta őket, hogy szerződést bont. "Na de mégis miért?" "Hát mert nem kapok routert és új modemet." "Várjon két percet!" Lett modem és router egy napon belül.
Tehát eljárásom a következő volt: ha az IP alapján nem tudnak beazonosítani, akkor önök nem internet-szolgáltató, és ez esetben szerződést bontok.
Most már hirtelen elfogadták a formot, már csak arról kell meggyőznöm őket (újabb plusz kör), hogy nem akarok 4 (!!!) napig netmentes lenni.

Egyszer már ugye költöztük, akkor minden simán ment ezügyben is.
Viszont mivel az útnak "rossz oldalára" helyezkedtünk, ezért sok ügyntézésnél máshová kellett menni, mint elsőre gondoltuk volna, hiszen Bournemouthból átköltöztünk Poole-ba.
A mostani ügyintézésnél sem maradunk a városban, mert bár csak az út másik oldalára költözünk át (illetve ott egy utcával beljebb), de most meg visszakerülünk B'mouthba...

Első postnak, azt hiszem, elég is lesz ennyi.
Mivel a java még hátravan, ezért még legalább egy hasonló méretű postra számíthattok.

2 megjegyzés:

Judit írta...

Sok sikert a költözéshez, meg az internet mizériához is... :)

AtonHotep írta...

Köszi! :) Sajnos az internet csak 19-én kötődik, úgy fest előbb tényleg nem tudják, bár úgy tűnt, segítőkészek,,, de annyi baj legyen. :P

 
Locations of visitors to this page