csütörtök, július 22, 2010

Radio Ga-Ga és rasszizmus az ÚKÁban

Egyik reggel megelégeltem az autóban a Classic FM-et az éppen felcsapó áriázás miatt, és áttekertem máshová. Az épp randomszerűen befogott adón az ifjú műsorvezető egy nemrégiben megtörtént internetes csalásról beszélt. 

A történet közben néhányszor már fogtam a fejem, hogy hogyan lehetett ennyire naív egy balek a történet elszenvedője, de most nem is ezért írtam. Azért az érthetőség kedvéért dióhéjazom: 
A gumtree-n eladásra meghirdetett hősünk egy értékes karkötőt, és más egyéb ékszereket. Kikötötte, hogy csak paypallal lehet fizetni. Jelentkezett a vevőjelölt, aki először mailben kért választ egy-két kérdésre, majd pedig fizetési szándékáról biztosította az eladót. Az eladó kapott egy levelet egy kamu-paypal címről. Magyarán, csak aki nagyon járatlan az informatika világában, az szopja be, de neki úgy tűnt, a paypal értesítette őt, hogy a fizetés megtörtént. Számára természetes módon elpostázta az ékszert. Majd pedig kapott egy újabb levelet a vevőtől, hogy sajnos nem ment át az összeg, de ha megadja a bankszámlaszámát, most fizetnek. Sajnos ez sem sikerült, és így felkérték az eladót, hogy utaljon át az ő számlájukra egy meghatározott összeget, mert így tudni fogják, hova kell elutalni a pénzt. A "meghatározott összeg" asszem ötven font volt. (Nooormális???) Tehát hősünket nem csak a karkötőtől szabadították meg ingyen és bérmentve, ingyenes postázással, hanem még 50 fontot is legomboltak róla. Mivel a pénz, melynek megérkeztében még mindig naívan reménykedett, csak nem akart megjönni, néhány nap múltán (asszem majdnem két hét volt) feljelentést tett.

A lényeg azonban a hozzáértő műsorvezető kommentárja lenne.
Ő először is azt javasolta, hogy használja inkább mindenki eladásra az ebay-t, hiszen ott minden jobban nyomon követhető, továbbá azt is javasolta, hogy lehetőleg ne adjunk el semmit olyasvalakinek, akit nem ismerünk személyesen. (Enyhe képzavar, de gondolom a személyes találkozásra gondolt.) 
Továbbá - és itt jön a lényeg - felhívta a figyelmet, hogy országunkban túl sok a spekulatív szándékkal külföldről bejött idegen, akik ellepték a gumtree-t, indiaiak, pakisztániak, nigériából, bangladesből, meg ki tudja még honnan ide települt emberek (így, minden szőrözés nélkül), ezektől mindenki óvakodjon és legyen gyanakvó, ha ilyenek akarnak vele üzletelni.

Vajon a rasszista Magyarországon mit kapott volna ez a műsorvezető ezért a kommentárért? Csak a műsorvezetéstől tiltották volna el, vagy le is kellett volna ülnie? ;) 

Kedves Magyarországon élő honfitársaim! A sajtószabadsághoz ez is hozzátartozik. Odahaza ez a dolog (mármint a sajtószabadság) NEM LÉTEZIK. Lássuk már be!
Mellesleg a nemrégiben történt Finnországi bűnesetet is úgy hozták le az ottani lapok, hogy címoldalon az volt: megint gyilkoltak a cigányok...
A tényeket ugyanis a világ egy-két tájegységén még mindig tényként illik megfogalmazni és nem az orbáni nemlétezikcigánybűnözés szemüvegen át. 

1 megjegyzés:

Judit írta...

Öcsém ezt nagyonnyól megírtad :)))

 
Locations of visitors to this page