vasárnap, szeptember 20, 2009

A beszerezhetetlen dolgok listájáról 1. - megszokott, hazai ízek

Magyarországot elhagyva az ember néha azzal is szembesül, hogy az odahaza oly megszokott dolgok közül némelyek nem nagyon fordulnak elő az új környezetben. Olvashatsz erről bármelyik, hozzám hasonlóan "gyökértelen" (persze, hogy nem az, ez csak vicc volt, de odahaza ezt is ugye megkaptam) emberke blogján. Főleg Ausztrál ismerősöknél olvastam.
"Szerencsére" itt nem vgyunk még annyira messze a kontinenstől, így a távolság még könnyebben leküzdhető, és a helyi Polyák népesség magas arányának köszönhetően néhány dolog könnyebben beszerezhető, mint Kenguruland-ben.

A Pick szalámit és a Fütyülős barackot persze nem nagyon látni itt, esetleg ha valaki atyafi hazalátogat és onnan hoz, akkor nála. Viszont ami beszerezhető, ámde némi utánjárás szükségeltetik, az a következő:

- - - - - - - - -


BÚZADARA

Gyermekeim a tejbegrízt hiányolták. A polcokon csak liszt és liszt, akárhova nézel.
Menj el egy Polish Shopba, - itt Bournemouthban Boscombe-ban lelhető fel az egyik, ahol a legnagyobb választék van, - és kérj KASZA MANNA-t!
Amit kapsz, az nagyjából megegyezik a búzadarával, csak egy picit még finomabb is. Minden értelemben. Mert kisebb egy kicsit a szemcséje, mint az általunk megszokott búzadaráé, de az íze is jobb - gyermekeim önegytetű,,,,, párdón, akarok írni egyöntetű véleménye szerint.

- - - - - - - - - -

TÚRÓ

Hol a túróba' lehet túrót szerezni? Nem leltünk sehol. Egy ideig.
Menj el a Polish Shopba, és ezt próbáld az eladónak előadni, lehetőleg kérdőjelekkel a végén: TWARÓG.
Ez már nem olyan egyöntetűen finomabb a magyarinál (Bátor szerint nem jobb, a többiek szerint meg de), inkább a túrókrémek túrójára hasonlít. De ez is megszokható, és mint látod, nem beszerezhetetlen, sőt, nem is arany árban adják. :P Túrógombócot is lehet csinálni, meg azt a sok-sok ételt, amihez ez kell.
Amúgy tudtommal valami curd cheese néven kellene lennie itteninek is, de valamiért még sehol sem futottunk össze vele.

- - - - - - - - -


TEJFÖL

Nah ez helybeli. Egy ismerős magyar lányka nyafogott július végén-augusztus elején, hogy a hülye angoloknak csak valami híg löttyük van tejföl helyett, és hát ez nagyon nem az.
Odahaza a Szociális Boltban vettünk egyébként ugyanolyan "híg löttyöt", aminek inkább aludttejre emlékeztetett az íze, de nekem az is bejött. Ahogy van A rizs és B rizs (meg Párizs,,, és párizsi is, hehe), úgy elkönyveltem, hogy a normál tejföl az A tejföl, ez meg a B tejföl.

B tejfölt lehet kapni a Tescoban, meg mindenhol. Nem tudom, mi ebben a ráció, biztos valami közmegegyezés, de mindenhol lila csomagolásban (soured cream néven)...

Az A tejföl viszont nem beszerezhetetlen!
Menj el az ASDA szupermarketba, és keresd a tejek utáni tejtermékes hűtőben, a családi kiszerelésű SOURED CREAM-et. Lila pohárban van, 300 ml-es, és ez teljesen megegyezik a Magyarországon megszokott fajta poharas tejföllel, mind állagban, mind ízben. Annak ellenére, hogy Magyariában is ez van, azért a biztonság kedvéért ráírták az angolok a főcím alá kisebb betűvel, hogy aszondja "British Soured Cream". Így a megnevezés kétszer is rajta van. Biztos ettől lett olyan. Hehe.

- - - - - - - - - - - -

FÜSTÖLT KOLBÁSZ, SZALÁMIK

Az angol gyomor furcsa.
Asterix és Obelix is csodálkozott, hogy hogyan lehet a szárított vaddisznót (értsd: marhahús) mentaszósszal megenni ("természetesen" fűszer nélkül, és sótlanul), és ebben némiképp csatlakozom is hozzájuk (annak ellenére, hogy elhatároztam, egyszer csakazértis megkóstolom). {Nem, még nem történt meg.}
A helyi felvágott-kínálat is elég furcsa a magyar gyomornak.
De megszokható.
Ha nagyon hiányzik az alcímben szereplő, akkor vagy áss az ASDA-ban - Pick-hez hasonló szalámik German selection néven futnak, és némiképp persze eltérnek, de még ez a legközelebbi rokon, - vagy menj el a már említett Polish Shopba, és nézd végig a kolbászokat.
Nem, egyik sem olyan, mint a Gyulai, vagy a Csabai.
A múltkor vettem egy szépet, rendes kolbász színe volt. Örömködtem, hogy megfogtam a jojisten lábát.... Egészen addig, amíg pudingpróbára nem került a sor. A kolbász-szín csak megtévesztés volt, a külseje lett csupán olyanra színezve. Belül valami füstölt virsli fogadott. Nem mondom, nem volt rossz, csak a várakozások fényében...
Szerintem csak egyszerűen más.


- - - - - - - - - - -
Ez itt aktualitását vesztette (update: 2009.09.21.)
Amit még nem tudtunk megoldani egyelőre, az pl. a kolloidok.
Odahaza is kevesen használják, de beszerezhető bármelyik bioboltban az ezüst-, ill. aranykolloid, általában elfogadható árban. Hogy mire jók, azt is meg lehet tudni (jfgi, azaz just fucking google it), vagy esetleg itt van ez a link példának okáért (csak egy a sok közül), ni).
Szóval, odahaza van bioboltban, és mlm-es hálzatokon keresztül is megveheted.
Itt csak fejcsóválás volt mindenhol, ahol kérdeztem, noha nem a zöldségesnél tettem fel kérdést, hanem elvileg jó helyen... Próbálták leolvasni a számról, elbetűztem, de halvány lila sincs senkinek...
Szóval ez az igazi Hungaricum.

Aktualitását veszejtette, tekintve, hogy a mai napon a Poole-i Dolphin Centre-ben járva, az emeleti gyógynövényes boltban mindenféle jóságra, többek közt többféle ezüstkolloidra is leltünk. Van szórófejes a külső használathoz, és normál üveges is. Valahol a Mo-i ár körül nagyjából.

4 megjegyzés:

Agi írta...

Szia,
itt Irországban Colloidal Silver néven fut (Higher Nature) az ezüst kolloid és a jobb Healt Store-okban lehet kapni (nem gyógyszertár!).
Remélem rátaláltok!
http://www.highernature.co.uk/ShowProductFamily.aspx?ProductFamilyID=228

AtonHotep írta...

Köszi! Épp lementünk ma day offomon Poole-ba a Dolphin Centre-be, és betértünk egy ilyesmibe az emeleten. :) Köszi az infót egyébként. :)

Lilla írta...

Itt (Brisbane) full fat ricotta neven talaltam a legkozelebbit a turohoz, isteni turogombocnak, turosretesnek, palacsintaba, barmibe... Szinte mindnehol lehet kapni, sima bevasarlokozpontokban eppugy, mint delikben, egyre kell csak vigyazni, hogy ne legyen sos...
Hajra!

AtonHotep írta...

Thx az infót, valahol már ugyan olvastam (ismerős volt), de ha valaki rákérdez, biztos nem tudtam voln rávágni. Eltesszük az információt későbbre. Remélem, mihamarabb végignézhetjük már a Brisbane-i áruházak kínálatát... :P

 
Locations of visitors to this page