péntek, május 01, 2009

Éljen május elseje!


...éneXó és tánc köszön, CSEH! :D

Nem állunk mi olyan csehül persze - na ezért mindjárt megkapom bizonyára egyesektől, hogy anticsehista is vagyok, pedig semmi bajom a csehekkel. Vajon kell-e ezt is bizonygatnom, avagy elfogadjátok, hogy csak egy szólást használtam, ami az árnyalt magyar nyelvhasználat egyik velejárója is egyben.

Ha már nyelvhasználat, akkor az angol. A gyerekekkel angoloztunk ma szőr mentén, és a képen látható, ma névnapos hölgy javallatára olyat játszottak, hogy ő mondta, hogy touch your nose, meg ilyesmiket, és akkor meg kellett a többieknek is touch-ni a nose-ukat. Boti is bekapcsolódott: aszonta ezek után, felszólító módban(az ehhez szükséges hangerővel és kellő számban ismételve): Csát jór fóz!

Szóval, nem a nagy ünnep Ausztrál vonatkozásairól akartam ma írni, pedig arról is lehetett volna. Egyik kollegám és főnököm a múltkor nagyot néztek, mert nem tudtak róla, amikor szóba került. Először én voltam hülyének nézve, mert ők csak Chicago-tól ismerték az eseményeket, Melbourne-ig már nem jutottak el. Hehe. Csak miután a figyelmük erre fölhívódott. Pedig még ezen túlmenően, ennél sokkal visszább nyúlva is lehetne mesélni róla. >>>>>>

Hiába no, én már csak ilyen figyelemfelhívó gatyamadzag szerepkörben tevékenykedem ezen a bolygón, de ezzel sincsen semmi probléma.


Továbbá engedjétek meg, hogy az Astronomy Newsletterből is ide vágó részeket kimásoljak. Tán nem haraXanak meg érette:

Mercury and the Moon


As the sky darkens May 1, look high in the southwest to find the First Quarter Moon. Good binoculars or a small telescope will reveal rugged mountains and deep craters along the terminator -- the line that divides day from night on the Moon. Galileo first saw these "imperfections" in 1609. The Italian scientist's first use of an astronomical telescope 400 years ago is the main reason why the International Astronomical Union and UNESCO planned the International Year of Astronomy for 2009.
The evening of May 1 also provides the month's best view of Mercury. The innermost planet pops out of evening twilight 30 minutes after the Sun sets. As the sky darkens, the 1st-magnitude planet appears next to the Pleiades star cluster (M45), which begins to emerge from twilight soon after Mercury. Swing your scope to Mercury before the planet drops too low. You'll see its 9"-diameter disk, now about one-quarter illuminated.

Nincsenek megjegyzések:

 
Locations of visitors to this page