péntek, április 24, 2009

Akár így is történhetett volna

Van egy újabb szókeletkezős történetem. :-)
Az ötlet szóról van szó - többek között, meg a hathatós segítségről, illetve Pécs város nevéről...
Az első Olimpiára készültek az ősmagyarok, akik ekkortájt a görögökkel együtt bandáztak időnként. Az egyik sátorfalujukat Szopijaenész-nek hívták (korábban penészes helyen laktak és Szopja a penész volt a neve eredetileg, csak az idők folyamán módosult), és i.e. 2010-ben ők lettek a Korai Görög Városállamok Szövetségének Kulturális Fővárosa, mely címet a szocialisztosz párthoz tartozó polgármester vásárolt meg néhány hamis aranypetákért...
Ehhez méltóan az Olimpiai lángost is ők sütötték, továbbá nekik kellett megrendezni a játékokat is (még mások voltak a szabályok).
A falu/város polgármestere az egyik művésztől kért HATHATÓS segítséget abban, hogy a helység jelzőtábláiként szolgáló nagy sziklákra felvésse az Olimpia jelét, ami akkor még 12db O betűt jelentett, a városnévtől jobbra-balra hat-hat O betű formájában (innen a hathatós segítség kifejezés keletkezése is). A művész elkezdte ugyan a munkát, azonban a városhatárt jelző kövek túl kicsik voltak, a város neve meg marhahosszú ("Szopijaenész" ugyebár, de még az eredeti Szopjaapenész is látszott, csak áthúzva), ezért az eredetileg kétoldalt hat-hat O betű helyett csak összesen öt db fért ki.
Innen jött az ÖT-LETT, azaz később rövidülve ötlet szó, ugyanis az az ötletük támadt, miszerint rövidítsék mind a helység nevét, mind pedig a játékok jelzését. Rájöttek ugyanis, hogy elég lesz 5 db O betű is hozzá.
Azért vacilláltak előtte, mert az egy O betű, a 2db, a 3, stb. mind le volt már foglalva más és más dolgok rövidítésére, és valaki tudni vélte, hogy létezik rövidítés az 5 db O betűvel is, azonban ekkor kutatómunkába kezdtek, például a város könyvtárosa, Librarisztész is utánanézett, és azt találta, hogy mégsincs ilyen rövidítés. Ekkor álltak elő azzal az ÖTLETtel, hogy az öt O betű, avagy karika az Olimpia jele legyen.
Pécs város nevének keletkezése is érdekes. Először is a várost piszokgyorsan északnyugatra költöztették, a mai helyére (ebben a költözésben részt vettek ugyanazok az angyalok is, akik a Jeruzsálemi templom lépcsőjét később Rómába szállítmányozták a Szent Péter buzilika... pardon, bAzilika elé), majd azon kezdtek vitatkozni, hogy "mi a pöcs" legyen az elköltöztetett városállam neve.
A jegyzőkönyvet vezető Írnokidész megrótta őket, amiért a közgyűlésben oda nem való szavakat, kifejezéseket használtak, mire ők azzal védekeztek, hogy ez az ő "ötletük" részét képezi, nem is trágárkodtak egyáltalán: legyen a név Pőcs. Mivel nem volt sem jobb ötletük, sem pedig "ő" betűjük a görög ábécében, ezért lett "e" az "ő"-ből középütt, azonban hogy jelezzék, hogy itt más hangzó van, egy ékezetet kapott. Erről később megfeledkeztek és elkezdték pár generációval később tévesen Pécs-nek ejteni, de a mai napig rajtaragadt a városon...
Amikor valaki szóvá tette, kegyetlenül agyonütötték napon aszalt sült tökkel. Ezekre a személyekre használták a tökkelütött kifejezést. Ha nem halt meg, tökkelütött is lett belőle.

Nincsenek megjegyzések:

 
Locations of visitors to this page